Lekáreň Caritas

Sme LEKÁREŇ, KTORÁ POMÁHA.

Výťažok z predaja je použitý na podporu našich zariadení, ako sú napríklad Zariadenia núdzového bývania pre matky s deťmi či domovy sociálnych služieb starajúce sa o seniorov.

Sme viac než len lekáreň, sme spojenci v pomoci a podpore.

Každý deň sa snažíme zlepšiť životy tých, ktorí nás potrebujú.

Nákupom u nás prispievate k podpore núdznych, napríklad matkám a deťom ubytovaným v Zariadeniach núdzového bývania alebo seniorom, o ktorých sa staráme v našich Domovoch sociálnych služieb.

Našim poslaním je spraviť svet lepším miestom.

Nakúpte u nás a pomáhajte spolu s nami.

Viete...
... ako bojovať proti virózam nosových dutín?

Na otázky súvisiace s našim zdravím odpovedá lekárnik Mgr. Michal Bugoš.

Čo ich spôsobuje?
Virózy sú jedny z najrozšírenejších ochorení spôsobené najmenšími vírusovými časticami. Najčastejšie sú virózy horných a dolných dýchacích ciest. Príznaky sú podobné tým pri prechladnutí, máme opuchnutú sliznicu nosa, bolí nás hrdlo, kýchame, máme začervenané očné spojivky a pod. Pre laika môže byť náročnejšie odlíšiť ich od alergickej reakcie, ale vieme si pomôcť užitím antihistaminika. Pokiaľ ide o alergickú reakciu, príznaky by mali do 30 minút ustúpiť.

Ako vyliečiť virózu?
Na virózy nemáme štandardné postupy, ktoré by nás hneď a zaraz vyliečili. Je potrebné dodržiavať pitný režim, zvýšiť príjem vitamínov, použiť nejaké prípravky na odpuchnutie slizníc a dopriať si oddych. Pokiaľ ochorenie pretrváva 4-5 dní, odporúčam navštíviť lekára, aby zistil, či nejde o bakteriálne ochorenie, ktoré sa lieči antibiotikami.

Z reklám poznáme horúce nápoje, mám známu, ktorá im neverí, pretože tak ako v reklame hovoria, že tento nápoj potlačí príznaky choroby, jej ich naozaj len potlačí a o pár hodín alebo dní sa jej choroba aj tak v plnej sile vráti. Nie sú tieto nápoje len o nejakom placebo efekte?
Horúce nápoje nám slúžia naozaj len ako pomocná barlička. Ak som napríklad v práci, necítim sa dobre, ale viem, že mám pred sebou ešte neodkladné povinnosti a ten deň jednoducho potrebujem nejako dožiť, môžem siahnuť po tomto nápoji. Rýchlo ma vzpruží, pretože obsahuje paracetamol a vitamín C, no je pravdou, že po pár hodinách sa choroba vráti a je naozaj najlepšie ju vyležať. Pri viróze sa musíme spoľahnúť, že si s ňou náš imunitný systém poradí viac-menej sám.

Sychravé počasie je pre naše zdravie poriadnou skúškou imunity. Najmä po pandémii mám pocit, že virózy sa opakujú až príliš často. Čo robiť v prípade, že naša imunita slabne?
Určite by som siahol po prípravkoch, ktoré by mi pomohli stimulovať môj vlastný imunitný systém. To je riešenie.

Viete byť konkrétnejší?
Hovorím o betaglukánoch. Sú to prípravky vyrobené z Hlivy ustricovej a na trhu už existujú aj prípravky, ktoré sú vhodné aj pre deti. Ďalej by som vyzdvihol kolostrum, ktoré obsahuje veľmi veľa imunokompetentných látok. Ďalej odporúťam užívať vitamín C, D a zinok, pokojne aj nakombinované v 1 kapsule, prípadne s postupným uvoľnovaním. A ešte by som rád zdôraznil nefarmakologické postupy, ktoré dokážu pomôcť, napríklad pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, otužovanie, dostatočný príjem nespracovanej, čerstvej zeleniny a ovocia, pretože tie majú zachovaný najväčší podiel vitamínov a minerálov v dostupnej forme pre pacientov. No a nesmieme zabúdať na dostatok kvalitného spánku, pretože vtedy sa naše telo regeneruje a buduje imunitu.

... že u nás si môžete objednať lieky na lekársky predpis ONLINE?

Na otázky súvisiace s našim zdravím odpovedá lekárnik Mgr. Michal Bugoš.

Ako si objednať predpísané lieky online?

Pacient si v pohodlí domova objedná lieky telefonicky alebo e-mailom v našej lekárni. Spolu s liekmi mu pošleme informovaný súhlas, ktorý nám podpíše a obratom pošle naspäť na adresu lekárne.

Kedy si lieky môže objednať?

Otváracie hodiny lekárne sú od 7:00 do 14:00, ale telefonicky/e-mailom si pacient môže lieky objednať aj mimo otváracích hodín.

Ako často prebieha distribúcia liekov?

Objednávky vybavujeme priebežne, v čo najkratšom čase.

Ako funguje doprava?

Formou kuriérskej služby DPD, doručenie hradí naša lekáreň.

Čo je benefitom tejto služby?

Najväčším benefitom je, že našim pacientom, ktorí sú často imobilní alebo geriatrickí, týmto spôsobom vychádzame v ústrety.

Ponúkame
  • výdaj liekov na lekársky predpis
  • individuálnu prípravu liekov
  • výdaj liekov bez lekárskeho predpisu
  • v prípade núdze poskytujeme darom lieky do misijných staníc
Zaujímavosti

Lekáreň Caritas (do roku 2023 pod názvom Diecézna lekáreň svätého Lukáša v Poprade) zriadila Spišská katolícka charita v roku 1993 ako lekáreň pre verejnosť.

Lekárnik:

Mgr. Michal Bugoš