Aktuality

Čo máme nové?

Psychológovia na frontových líniách: Nové metódy pomoci obetiam vojnových konfliktov

pridal: Katarína Havrilová | dátum: 9. októbra 2024 | kategória: Aktuálne správy

V dňoch 24. – 25. septembra 2024 sa v Užhorode konala významná konferencia pre psychológov pod názvom „Efektívne metódy poskytovania psychologickej pomoci obetiam vojny“. Táto praktická konferencia bola súčasťou projektu „Psychosociálna podpora pre IDP/utečencov na Ukrajine a východnom Slovensku“, ktorý realizuje Caritas Spiš – Slovensko (Spišská katolícka Charita) v spolupráci s Jersey Overseas Aid, Caritas Belgium a CAFOD. Na konferencii sa zišli odborníci z oblasti psychológie, ktorí pracujú priamo v konfliktom zasiahnutých oblastiach, aby diskutovali o najnovších a najúčinnejších spôsoboch pomoci obetiam vojny.

Psychológovia z prvej línie

Jedným z kľúčových cieľov konferencie bolo zlepšiť interakciu medzi psychológmi pracujúcimi na frontovej a zadnej línii. Viac ako 25 odborníkov z Donecka, Charkova a Záporožia sa podelilo o svoje skúsenosti z práce v podmienkach neustáleho stresu, ohrozenia života a nevyhnutnosti poskytovať okamžitú psychologickú pomoc. V diskusiách sa zamerali na spôsoby, ako zlepšiť poskytovanie starostlivosti civilistom a vnútorne vysídleným osobám (IDP).

Hlavné témy konferencie

Konferencia sa sústredila na rôzne prístupy a techniky psychologickej intervencie v krízových situáciách. Psychológovia zdieľali osvedčené postupy v oblastiach ako kognitívno-behaviorálna terapia (CBT), EMDR terapia pri liečbe traumy a využívanie terapeutických prístupov, ktoré spájajú výtvarné umenie či telesne orientovanú terapiu. Prednášky a workshopy sa venovali aj praktickým témam, ako je napríklad vytváranie podporných skupín, rozvoj emocionálnej inteligencie u detí a rodičov, či techniky sebaobrany voči emocionálnemu vyhoreniu.

Významné príspevky a diskusie

Medzi najzaujímavejšie príspevky patrili:

  • Komplexný prístup k psycho-sociálnej podpore ľudí v podmienkach vojny a skúsenosti z práce blízko frontovej línie.
  • Techniky CBT na prácu s negatívnymi myšlienkami a adaptáciu na zmeny.
  • Rytmy, ktoré liečia – kombinácia traumatologickej pedagogiky a telesne orientovanej terapie ako efektívny spôsob pomoci obetiam vojny.
  • EMDR terapia na liečbu traumy a posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD).

Účastníci sa zhodli, že nové nástroje a techniky, ktoré získali na konferencii budú využívať pri zlepšovaní svojej  práce v teréne, najmä v krízových podmienkach, kde zdroje na psychologickú pomoc často chýbajú.

Kľúčové zistenia

Jedným z dôležitých výstupov konferencie bola identifikácia emocionálneho vyhorenia ako zásadného problému pre psychológov pracujúcich v krízových situáciách. Účastníci sa zhodli, že je potrebné vytvoriť podporné siete medzi odborníkmi, ktoré im pomôžu zvládať vlastné emocionálne zaťaženie. Diskutovalo sa aj o spôsobe poskytovania pomoci v podmienkach obmedzených zdrojov, vrátane online poradenstva a mobilných podporných skupín.

Výsledky konferencie

Konferencia priniesla konkrétne riešenia a plány na implementáciu nových psychologických prístupov v práci s obeťami vojny. Psychológovia sa dohodli na vytvorení širšej komunity, ktorá im umožní pravidelnú výmenu skúseností a vzájomnú podporu. Nové metódy, ktoré počas podujatia spoznali, budú kľúčové pri zlepšovaní ich schopností zvládať krízové situácie a pomáhať ľuďom postihnutým vojnou.

Záverom možno povedať, že táto konferencia bola dôležitým krokom k zlepšeniu duševného zdravia v konfliktných oblastiach, a zároveň inšpirovala odborníkov k ďalšej spolupráci na medzinárodnej úrovni.

Spätná väzba účastníkov konferencie

„Praktická konferencia psychológov sa stala významným podujatím, ktoré spojilo špecialistov z rôznych regiónov pôsobiacich v oblasti psychosociálnej podpory. Počas podujatia sme diskutovali o moderných prístupoch k práci s ľuďmi zažívajúcimi krízové ​​situácie a tiež sme si vymenili praktické skúsenosti s kolegami. Samostatne by som chcela poznamenať vysokú úroveň organizácie konferencie a kompetentnosť prednášajúcich, ktorí prezentovali relevantné informácie a príklady z reálnej praxe. Bola to skvelá príležitosť nielen na získanie nových poznatkov, ale aj na nadviazanie spolupráce pre ďalšie projekty. Ďakujem všetkým zúčastneným za aktívnu účasť a chuť sa rozvíjať,“ Lyudmila Sukhareva, programová manažérka DZPSP (Duševné zdravie a psychosociálna podpora) expertka, IChF “Caritas of Ukraine”

„Praktická konferencia psychológov sa stala významnou platformou na výmenu skúseností a poznatkov medzi odborníkmi, ktorí pôsobia v oblasti psychosociálnej podpory vnútorne presídlených osôb. Obzvlášť cenná bola diskusia o nových prístupoch a metódach prispôsobených realite, ktorej čelia IDP. Prednášajúci sa na konferencii podelili o praktické prípady, ktoré umožnili lepšie pochopiť špecifiká práce s traumou, emočným vyhorením a adaptáciou na nové podmienky. Dôležitou súčasťou konferencie bola možnosť nadviazať nové odborné kontakty, ktoré prispejú k ďalšej spolupráci a posilneniu psychosociálnej podpory pre ľudí postihnutých konfliktom.

Samostatne by som chcela zdôrazniť dôležitosť spolupráce medzi rôznymi organizáciami zapojenými do poskytovania pomoci IDP. Takáto interakcia umožňuje kombinovať zdroje, vymieňať si osvedčené postupy a rýchlejšie reagovať na nové výzvy. Len spoločným úsilím možno obetiam poskytnúť komplexnú a účinnú podporu, ktorá im umožní lepšie sa prispôsobiť a vyrovnať sa s emocionálnymi následkami svojich skúseností. Ďakujem organizátorom za výbornú organizáciu a relevantné témy, ktoré odzneli počas podujatia,” Iryna Maksymenko, popredná expertka na psychosociálnu podporu IChF “Caritas Ukraine”.