Svätojakubská púť na Slovensku

pridal: SpKCH | dátum: 2. mája 2019 | kategória: Aktuálne správy

Spišská katolícka charita a OZ Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku- Camino de Santiago organizujú tento rok 1. spoločnú Svätojakubskú púť na Slovensku. V termíne od 2. – 15. 7. 2019 organizujeme prvý ročník Svätojakubskej púte na Slovensku.

História púte

Doposiaľ bola táto púť známa len z oblasti Santiago de Compostela, kde sú podľa tradície uložené ostatky svätého Jakuba, Kristovho učeníka. Ten bol pochovaný v Santiagu, ktoré následne padlo do rúk Maurom. V roku 814 sa zjavili hviezdy, ktoré ukázali cestu k stratenému hrobu a ostatky boli nájdené. Na mieste Jakubovho hrobu bol postavený kostol, ktorý sa stal pútnickým miestom. Prvá doložená púť do Compostely je z roku 951, kedy ju vykonal biskup z Le Puy.

Záujem o svätojakubskú púť začal prudko rásť koncom 80. rokov 20. storočia, k čomu prispela aj púť pápeža Jána Pavla II. i fakt, že v roku 1993 bola Svätojakubská cesta zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Odvtedy túto cestu ročne absolvujú desaťtisíce pútnikov.

Trasa aj cez Slovensko

Málokto vie, že trasa známej púte je vyznačená aj na Slovensku. Spišská katolícka charita a OZ Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku – Camino de Santiago sa rozhodli, že túto trasu obnovia a predstavia verejnosti. Trasa vedie z Košíc do Bratislavy a odtiaľ sa napája na európsku sieť vedúcu až do Santiaga de Compostela (Španielsko). My sme si pre začiatok vybrali púť kratšiu v úseku z Košíc na Staré hory (Donovaly).

Z Košíc po Donovaly

Celá trasa z Košíc do Bratislavy meria viac ako 600 km a dá sa prejsť za približne 25 dní. Je rozdelená na 5 úsekov, z ktorých štyri sú aj vyznačené v teréne: Košice – Levoča, Levoča – Donovaly, Donovaly – Hronský Beňadik, Hronský Beňadik – Trnava, Trnava – Bratislava. Šiesty úsek Rajka (HU) – Bratislava spája maďarskú a slovenskú vetvu európskeho Camina.

My sme si pre začiatok vybrali púť kratšiu: z Košíc na Donovaly. Prvý vyznačený úsek Košice – Levoča začína v najväčšom kostole na Slovensku – v gotickej katedrále sv. Alžbety a smeruje na severozápad cez hrebeň Volovských vrchov na Kojšovskú hoľu cez mestá Gelnica a Krompachy na Spiš, kde prechádza Žehrou, Spišským hradom, vedie na Mariánsku horu a končí v Bazilike sv. Jakuba v Levoči. Nasledujúci úsek Levoča – Donovaly ešte nie je oficiálne otvorený a preto budeme prvými pútnikmi, ktorý túto časť slovenského Camina prejdú. Je nám cťou, že aj vďaka nám budú môcť pútnici objavovať krásy nášho regiónu a krajiny. Za 14 dní prejdú pútnici z Košíc do obce Staré Hory – Donovaly až 282 km.

nformácie o celej trase Svätojakubskej cesty na Slovensku nájdete tu – Camino de Santiago

Viac informácii o púti a prihlasovací systém pre pútnikov budeme priebežne aktualizovať.