Aktuality

Čo máme nové?

Poznáte sirup z nadchovníka?

pridal: Katarína Havrilová | dátum: 13. septembra 2022 | kategória: Aktuálne správy

Prijímatelia Domu Charitas v Trstenej sa na sychravé dni pripravujú spracovaním rôznych bylín. Z nadchovníka napríklad vyrábali chutný a voňavý sirup. Takéto aktivity sú skvelé nie len kvôli výslednému produktu, ale aj kvôli aktivite samotnej. Vyžaduje si zodpovednosť, presnosť a plnú sústredenosť, aby bol sirup kvalitný. Ak by ste sa chceli inšpirovať, pripájame recept na sirup varený aj vyrobený za studena:

Sirup z nadchovníka

Potrebujeme:

40 lístkov nádchovníka

1 väčší citrón

1 kg cukru

Vodu

Postup:

Do hrnca dáme lístky, zasypeme ich cukrom.

Citrón nakrájame na kolieska, pridáme do hrnca, zalejeme vodou asi pol centimetra nad cukrom a necháme 1 deň odstáť.

Potom varíme 3 hodiny, občas premiešame.

Precedíme a horúci naplníme do fliaš. Fľaše otočíme hore dnom, aby sa dobre prichytilo viečko. Sirup je skvelý do čaju napríklad pri prechladnutí či chrípke.

Sirup z nadchovníka za studena

Potrebujeme:

Listy nadchovníka

Cukor

Limetku alebo pomaranč

Citrónovú šťavu

Postup:

Listy z nadchovníka opláchneme vo vode, nakrájame na menšie kúsky a dôkladne opláchneme vo vode.

Umyjeme aj limetku alebo pomaranč, na 20 minúť ich môžeme namočiť do vody so sódou bikarbónou – potom nakrájame na tenké plátky (kôstky odstránime).

Do pohárov vrstvíme listy nadchovníka, cukor, ktorý pokvapkáme citrónovou šťavou a naň poukladáme plátky citrusu, opäť nadchovník. Obsah dobre utlačíme a uzatvoríme.

Položíme na svetlé miesto, najlepšie na okenný parapet (cukor sa bude rozpúšťať asi 20 dní). Nádobu môžeme pretrepať. Keď sa cukor rozpustí, zmes precedíme cez plátno alebo sitko. Sirup skladujte vo dvierkach chladničky, dá sa pridať do čaju alebo užívať po lyžičke 3x denne.