Gymnazisti v Dome Charitas Trstená

10. júna 2017 SpKCH
IMG_20170524_101157

V spolupráci s občianskym združením VIAC sa náš Dom Charitas už trikrát zapojil do projektu „TOTO MESTO ŤA POTREBUJE“, kde cieľom projektu je zmobilizovať mladých ľudí – gymnazistov druhého ročníka počas týždňového voľna – „maturitného týždňa“, aby mladí ukázali svoj potenciál pri rôznych činnostiach.

V tomto roku ukázali svoje kvality v plnej miere. Vďaka ich fantázii a mládežníckej chuti, zrelosti sme  u nás v Dome Charitas sv. Františka z Assisi v Trstenej prežili výnimočný deň, plný radosti, úsmevu a energie desiatich zanietených mladých ľudí, ktorí sa pripravujú do života. Nezľakli sa starých, chorých, ubolených klientov, ale pripravili pre nich množstvo aktivít. A jedna z nich bola veľmi výnimočná a netradičná: Živé „Človeče nehnevaj sa“ v prevedení dvoch súťažných tímov – obyvatelia starej budovy proti  obyvateľom novej budovy. Študenti im robili živé figuríny pohybujúce sa po hracom poli nakreslenom na nádvorí domu.  Najdôležitejšia bola kocka, ktorá bola v rukách klientov. Tá rozhodovala o osude jednotlivých družstiev,  kto koho pošle na začiatok cesty a kto prvý vojde do domčeka.  Súboj bol napínavý a plný očakávania, ktorý tím vyhrá. Ale vyrovnaný stav – remízu zabezpečil dážď, ktorý našu hru prerušil.

Aktivity organizované podľa návrhu našich gymnazistov boli veľmi príjemné a povzbudivé. Všetci sa snažili spontánnou a nenápadnou formou zapojiť všetkých zamestnancov a klientov bez rozdielu. Bola tam chuť, mládežnícky elán a radosť odovzdať svoje srdce chorým, starým a opusteným ľuďom a nakaziť ich svojím entuziazmom.

Výsledkom májového dňa bol obraz, ktorí spečatili naši klienti a študenti vlastnými odtlačkami prstov a foto momentkami.

Ďakujeme, že sa nezabúda na rokmi poznačených ľudí. Koľko my odovzdáme druhým toľko sa vráti nám. Nevieme kedy na  mieste prosiaceho budeme my sami.

Mgr. Anna Parcová
riaditeľka Domu Charitas Sv. Františka z Assisi