Hospic sv. Alžbety

Ekonómka hospicu: Bc. Viera Cochová
Telefón: 052 / 47 80 901
E-mail: viera.cochova@caritas.sk

Snaha o dôstojné podmienky v posledných chvíľach nevyliečiteľne chorých patrí medzi najťažšie, ale samozrejmé úlohy. A práve o to sa snažíme v Hospici sv. Alžbety.
Hospic poskytuje pacientovi paliatívnu, predovšetkým symptomatickú liečbu a starostlivosť, a súčasne sa snaží uspokojiť i jeho psychické, sociálne a spirituálne potreby.
Nesľubuje uzdravenie, ale tiež neberie nádej. Nesľubuje vyliečenie, sľubuje liečiteľnosť. Klientom slúžime 24 hodín denne na 24 hospicových lôžkach v jednoposteľových izbách.

Klientovi v hospici sa garantuje, že:

• netrpí neznesiteľnou bolesťou
  • za všetkých okolností sa rešpektuje jeho ľudská dôstojnosť
  • ctí sa jeho autonómia
  • rešpektuje sa jeho individuálne právo i právo blízkych osôb
  • v posledných chvíľach života nezostáva osamotený.

Hospic z časového hľadiska zahŕňa úsek „ante finem” – „prae finem” (pred smrťou), „in fine” (pri smrti) a „post finem” (po smrti). Hospic v zásade neposkytuje respitnú starostlivosť.
Hospicové služby sú metodicky vedené kolégiom zdravotníckych činností. Príbuzným chorým sú k dispozícii hostinské izby, ústretový prístup personálu a duchovná pomoc kňaza. V hospici pôsobí klinický psychológ a duchovná služba, preto naša pomoc nekončí smrťou pacienta, a príbuzných sprevádzame aj v období zmierovania sa so smrťou blízkeho
Príbuzní môžu pacientov navštíviť kedykoľvek a ponúkame im aj samostatné izby.
Nie je pre nás rozhodujúce bydlisko, vek, vierovyznanie ani národnosť. Ľudský život vnímame ako dar, ktorého súčasťou je aj umieranie. Preto pomáhame klientom prekonávať ich strach z bolesti, odkázanosti na pomoc druhých a odchod z tohto sveta.