Barlatón 2017 na Liptove

24. mája 2017 SpKCH
Barlaton 2017_plagat

Túto sobotu, 20.5.2017, sme prežili krásny, slnečný deň v spoločnosti skvelých ľudí odhodlaných pomáhať. Dostali sme veľmi milé pozvanie od pani riaditeľky Komunitnej nadácie Liptov, Janky Mrlianovej na jedinečnú charitatívnu akciu zvanú „Barlatón 2017“. Je to symbolický beh, prechod na podporu hendikepovaných ľudí v regióne Liptov. Cieľom podujatia je poukázať na všetkých ľudí s akýmkoľvek postihnutím na Liptove, pretože si zaslúžia náš obdiv.

DSCN2587

Výťažok z podujatia bol venovaný len päťročnému chlapčekovi Maťkovi, so zdravotným postihnutím, ktorý príspevok využije na zakúpenie špeciálneho kočíka. Každý kto chcel Maťkovi prispieť na špeciálnu pomôcku, sa musel zaregistrovať za dobrovoľný príspevok a symbolický prejsť trasu cca 7 km, formou aká mu najviac vyhovovala J.

„Spišská katolícka charita bola taktiež nápomocná, zabezpečovali sme zdravotnícke služby v rámci reprezentácie ADOS Charitas Liptovský Mikuláš, ktoré poskytovala naša sestrička vo svojom voľnom čase, začo jej patrí veľké ďakujem.“ hovorí Mgr. Jana Trnovská. Okrem poskytnutia zdravotníckych služieb, sme sa Barlatónu 2017 zúčastnili aj ako kolektív zamestnancov, tak aj klienti nášho denného stacionára spolu s rodičmi s myšlienkou prispieť a pomôcť dobrej veci. Obrovský obdiv a náš rešpekt patrí všetkým hendikepovaným, ktorí zdolali trať na invalidných vozíkoch či barliach.

DSCN2580

„Spájame sa pre dobré veci. Toto krédo skutočne pri Liptovskom Barlatóne platí naplno. Zaujali sme aj riaditeľku ADS Charitas Liptovský Mikuláš Janku Trnovskú, ktorá nielen že sa osobne so svojo dcérkou zapojila ako účastník Barlatónu, ale venujú nám aj pitný režim a zdravé občerstvenie v cieli 🙂 K športovým keksíkom od Pečivárni Liptovský Hrádok sa pridali jabĺčka od Charitas. Ďakujeme veľmi si to vážime“ spomína riaditeľka nadácie, Janka Mrlianová.

Video z podujatia Barlaton 2017:

DSCN2582

Kto je Maťko?

Maťko Pončák je len päť ročný chlapček z Obce Podtureň. Narodil sa už s vrodenou srdcovou vadou. Museli ho operovať len pár dní po narodení, a aj keď táto operácia bola úspešná, nikto nečakal, že sa mu objaví aj nevyliečiteľná choroba, pľúcna artériová hypertenzia. Ochorenie pľúc je nezastaviteľná choroba a zdravotný stav malého Maťka sa začiatkom roku 2016 zhoršil. Musel preto opäť podstúpiť náročné operácie, v priebehu jedného týždňa až tri operácie, niekoľkokrát oživovanie a päť dní na mimotelovom obehu, aby si srdiečko niečo málo oddýchlo. Aj tento náročný boj Maťko zvládol. Jeho mozog ostal bohužiaľ po resuscitáciách veľmi poškodený, a preto je Maťko od vtedy v bdelej kóme. Potrebuje našu pomoc.

Komunitná nadácia Liptov sa rozhodla, že výťažok zo štartovného poputuje pre Maťka na zakúpenie špeciálneho kočíka, ktorý mu umožní v jeho zdravotnom stave kontakt s prírodou.

„Úprimne ďakujem KNL a pani Mrlianovej za pozvanie, celému kolektívu CHSR Liptovský Mikuláš a v neposlednom rade aj rodičom našich  klientov denného stacionára v Liptovskom Mikuláši za účasť.“ hovorí Mgr. Jana Trnovská.

Viac fotografií z podujatia nájdete tu:

Barlaton 2017_plagat